Sistem gradnje

Nizko energijske in pasivne skeletne hiše DA MA Haus

Razvoj gradbenih materialov je vse bolj usmerjenj k uporabi naravnih in ekološko neoporečnih materialov. Proizvodnja takšnih materialov, kot so na primer les in lesna vlakna, celuloza, konoplja, glineni strešniki ipd. ni obremenilna za okolje. Isto velja za odlaganje takšnih materialov. Z upoštevanjem dognanj v gradbeni biologiji, ki govori o združljivosti posameznih vrst materialov smo razvili sistem sodobne gradnje, ki je hitra, varčna in ekološko usmerjena. Sodobni objekti omogočajo zdravo bivanje, energetsko varčnost, protipotresno in protipožarno varnost in s tem višjo kakovost bivanja.

Hiše DA MA Haus po svoji zasnovi predstavljajo:

 • zdravo bivalno udobje
 • prijetno počutje
 • varčnost bivanja
 • gradnjo po naročnikovih željah
 • visoko stopnjo samozadostnosti

Med glavne lastnosti sistema gradnje lahko štejemo:

 1. 1. Difuzijska odprtost

  Hiše so difuzijsko odprte, kar pomeni, da sta stena in streha sestavljeni tako, da omogočata izmenjavo vodne pare v prostoru z okolico in obratno. Bistvena je uporaba parnih ovir, namesto parnih zapor. S tem dosežemo, da hiša »diha« in iz prostora odvzema odvečno vlago, kadar je zrak bolj vlažen in jo vrača, kadar je zrak bolj suh. Z dihanjem hiše ustvarjamo v prostorih ugodno bivalno klimo in posledično občutek udobja.

 2. 2. Konstrukcijska trdnost

  Pri razvoju hiš je velik poudarek tudi na konstrukciji, ki s primerno debelino povečuje konstrukcijsko trdnost in hkrati omogoča večjo debelino izolacijskega sloja. Ves sistem skeletne konstrukcije se opira na več stoletne izkušnje lesene gradnje. S sodobno opremo pa smo dosegli to da se detajli , ki so jih delali že naši pradedje ročno, obdelujemo na CNC strojih izredno natančno in hitro. Kar pomeni preiskušena kvaliteta in ugodna cena.

 3. 3. Ognjevarnost

  Notranje stene so obdane  mavčno kartonskimi ploščami, kar zagotavlja primerno odpornost stene proti ognju. Strop v pritličju in strop v mansardi sta obdelana z ognjevarnimi mavčno kartonskimi ploščami. Vse izolacije ki so vgrajene v stene pa so obdelane z borovo soljo in preprečujejo da bi prišlo do vnetja samega skeleta. Raziskavepa so pokazale da primerni leseni stropniki konstrukcijsko in statično v primeru ognja prenesejo svoje obremenitve dalj časa kot drugi v gradbeništvu poznani materiali.

 4. 4. Toplotna prevodnost

  Hiše imajo zelo nizko toplotno prehodnost zunanjih sten in stropa v mansardi manjšo od 0.15 W/m2K. S faktorjem dnevne izmenjave zraka med 0,7 in 1,5 se uvrščajo v skupino nizko energijskih hiš. Okna imajo praviloma vgrajena stekla s toplotno prehodnostjo U = 0,6 W/m2K. Inštalacijski kanal je polno toplotno izoliran, možno pa je povečati debelino izolacijskega sloja tako pri stenah kot pri strehi.

 5. 5. Streha

  Pod kritino, ki je opečnata uporabljamo sekundarno kritino, ki je v našem primeru lesno-vlaknena plošča. Navedena plošča je pohodna, vodotesna, protihrupna, odporna proti lesnim zajedavcem, dolgo obstojna in ima odlično prehodnost vodne pare. Strehe imajo zračni kanal, ki preprečuje, da bi se v poletni mesecih mansarda pregrevala obenem pa prezračevanje ohranja ostrešje.

 6. 6. Varčevanje energije in razgradljivost

  Pri nizko energijskih hišah je pogosta rešitev ogrevanje s toplotno črpalko. Lahko se odločimo za montažo solarnih celic, ki so sposobne pridobiti toliko električne energije kot jo potrebujemo. Vse viške proizvedene energije se lahko prodaja v javno električno omrežje po subvencionirani ceni. Vsi uporabljeni materiali so biološko razgradljivi. Naše pasivne hiše pa z uporabo rekuperatorjev zagotavljajo ogrevanje, hlajenje in prisilno prezračevanje z minimalnimi stroški električne energije.

Konkurenčno prednost pred že uveljavljenimi načini gradnje predstavljajo predvsem:

 • masivna skeletna konstrukcija,
 • uporaba naravnih materialov,
 • hiša, ki »diha«,
 • individualnost in preglednost gradnje
 • hitra gradnja postavitev skeleta v 3 delovnih dneh,
 • cenovna primerljivost s klasično gradnjo.

Kupci se vse pogosteje odločajo za omenjeni način gradnje, saj je vse več kupcev že osveščenih glede ekološke gradnje in biološko razgradljivih materialih. Energetska varčnost kot stroškovna postavka v domačih proračunih predstavlja pomemben delež. Kvaliteta bivanja je vse pomembnejša, kar omogoča le način gradnje, kjer »hiša diha«. Najpomembneje pa je dejstvo, da končna cena nizko energijskih hiš bistveno ne presega cene klasičnih montažnih hiš oziroma zidanih objektov.

Način gradnje je suhomontažni, kar pomeni možnost gradnje skozi vse letne čase (z manjšimi prilagoditvami).